Få pæne fliser i en fart med disse tricks

Der kan være mange former for belægning, der kan ligge på dine fliser i haven. Det kan for eksempel være alger, oliepletter og maling. Læs her om, hvordan du kan fjerne alle tre. 

Der er meget, der kan skæmme dine fliser på terrassen, havens stier og i indkørslen. Det er rigtigt irriterende, når du skal gå og kigge på det hver dag. Men det kan også være svært at få taget sig sammen til at gøre noget ved, hvis du ikke lige ved, hvordan du skal gøre det. 

Heldigvis findes der mange metoder til at slippe af med alger, mos, oliepletter og andet, der har sat sig fast på dine fliser, og som du nu frygter vil sidde der for evigt. 

Sådan slipper du af med alger

Alger er et af de mest almindelige problemer på fliser. De dukker op steder, hvor der er fugtigt. Det vil derfor typisk være på fliser, hvor vandet ikke løber helt af dem, når det har regnet. Du kan fjerne dem med en kost, vand og masser af knofedt og tid. 

Du kan også bruge en højtryksspuler. I det tilfælde skal du dog passe på, da du kan komme til at spule betonens overflade og fugesandet bort, hvis du spuler for hårdt. 

Det klart bedste, og det, der kræver mindst arbejde for dig, er, at du får et firma til at komme og udføre fliserens for dig. Der fjerner de alger og flisepest, så du får smukke fliser igen – uden at skulle røre en finger. Læs mere om det her

Sådan slipper du af med oliepletter

Er dine fliser blevet plettede af olie, er det nogle helt andre metoder, du skal tage i brug. Det kan særligt være fliserne i indkørslen, der bliver ramt af dryppende olie fra bilen. Er det frisk, våd olie, kan du suge det op med papir, savsmuld eller kattegrus. 

Er olien nået at tørre ind på fliserne, kan du komme motorrens på og derefter kattegrus. Lad det stå i et døgn, så har gruset opsuget olien. Olien skader dog ikke fliserne, selvom den er tørret ind. 

Fjern maling fra dine fliser

Har du haft gang i at male huset, garagen, hegnet eller havemøblerne, kan det ske, at du er kommet til at spilde større eller mindre mængder af maling på dine fliser. Når du skal fjerne det, er der forskel på, om det er vandbaseret eller oliebaseret maling. 

Våd vandbaseret maling kan du suge op med et stykke papir eller en klud. Er malingen nået at tørre ind på fliserne, kan du vaske den af med vand. Den oliebaserede maling er lidt sværere. Den våde maling kan også suges op med papir eller en klud. Derefter bør du lægge savsmuld eller lignende over i et døgn til at suge den sidste maling op. Hvis malingen er tørret ind, skal du bruge en flad sten og sand til at skrubbe den af med. Hvis den er trængt ned i fliserne, kan den kun fjernes med en blæselampe.