Gør haven klar til vinteren

Nu når vinteren er på vej, og planterne trækker deres saft og flotte farver til sig selv, for at modstå vinterens kulde og frost, er det tid til at få ordnet haven. Nogle planter har brug for en hjælpende hånd, græsset skal slås og terrassen skal passes, så det hele står klart. Til dette er der her en masse god viden, som kan hjælpe dig godt på vej.

Hjælp dine planter

Det kan godt være at du ikke har en have der kræver særlig meget vedligeholdelse, men nogle panter har altså bare brug for en ekstra hånd. Har dine planter måske svært ved den hårde frost og kulde, så kan du beskytte dem lidt, ved at stoppe halm eller blade, gerne visne, ned omkring mulden eller jorden, og så dække selve planten til med gran, så frosten ikke påvirker dem direkte. Gran kan du også let finde i denne periode, fra dit seneste julefrokost arrangement, med fine borddekorationer eller fra et juletræ der alligevel skal ud.

Ser du, at der sidder utrolig meget sne på dine buske eller hækken, så kan du også gøre dem en tjeneste, ved at gå ud og børste det værste af, så planten ikke tager skade.

Græsplænen

Det er svært at beskytte din græsplæne mod sne og frost, men du kan dog sende den godt på vej, ved at få den slået på den rigtige made, inden sneen egentlig kommer. Du må f.eks. ikke klippe græsset ned, så det er under 4 cm, og fjern gerne mos, så din plæne kan se godt ud til når sneen forsvinder igen. Ligger der nedfaldne blade ud over det hele, så er det også en god ide at få dem fjernet, eller i det mindste feje dem ind under den nærmeste hæk.

Oprydning på terrassen

Til sidst kommer vi så til terrassen, som selvfølgelig også skal gøres vinterklar. Først og fremmest er det en god ide at få pakket eller flyttet havemøblerne væk, da disse har svært ved at klare vinterens frost. Pakker du dem godt ind, så kan de også holde langt længere, hvilket kan spare dig penge i det lange løb. Når møblerne så er væk, har du en god mulighed for at få renset selve terrassen, og vil du gerne have mulighed for at befærde dig derude i løbet af vinteren, kan du også sprede lidt salt, som også kan hjælpe mod ukrudt.