Sæt haven i stand til foråret

Den lange og grå danske vinter sætter hvert år sit præg på haven. Kommer temperaturen ned på under frysepunktet fryser alting til, og planterne står og hænger. Det meste af tiden regner det i løbet af vinteren i Danmark, og det er kun endnu værre for haven. Især græsplænen lider under meget våde forhold, da den bliver våd og mudret. Når foråret atter melder sin ankomst efter den lange vinter, er det derfor et must for enhver haveelsker, at haven skal sættes i stand. Det kommer an på, hvem man er, og hvor meget man går op i sin have, men havearbejdet skal altså gøres. Havearbejde er for rigtig mange mennesker en hyggelig hobby og beskæftigelse, og mange ved, at det er de mindste detaljer, som gør forskellen.

Herunder kan du læse lidt mere om, hvad der kan få en have til at se endnu bedre ud, eller hvad der skal til for at sætte den i stand, hvis man er ude efter den helt store makeover.

Græsplænen

Græsplænen er den del af haven, som er mest dominerende, og det kan hurtigt ødelægge hele havens look, hvis græsplænen ser sjusket ud. Heldigvis er græsplænen dog virkelig nem at holde ved lige og at tage sig af. Den bedste tid på året at tage sig af sin græsplæne er dog ikke om foråret men lige i slutningen af sommeren, når det langsomt begynder at blive efterår.

Sørg for at slå græsset regelmæssig hele sommeren, og start endelig ikke med at slå græsset for tidligt på foråret, da det på det tidspunkt stadig er en smule for koldt til, at græsset vokser hurtigt, og derfor kan man komme til at ende med at have en græsplæne, der ikke er så køn. Vent i stedet med at slå græsset til det er tydeligt, at græsset vokser hurtigt og godt op igen, efter det er blevet slået.

Tag dig af ukrudtet

En anden praktisk ting som man kan tage sig af i sin have, er ukrudtet. Lige meget hvor umage man gør sig med at fjerne ukrudt og kæmpe med det, er det garanteret, at det altid vil vokse frem igen. Selvom det er de færreste, der holder af at fjerne ukrudt, er det desværre et must, hvis man ønsker at have en have, som ser nogenlunde ud. Det er desuden også langt sundere for både blomster og græsplæne, hvis man tager sig af det.

Start med at fjerne ukrudt lige så snart, det begynder at blive bare den mindste smule tydeligt. Det kan nemlig rigtig tit virke som en fuldkommen umulig opgave at komme alt ukrudtet til livs, så derfor gør du det kun meget lettere for dig selv, hvis du starter med det samme og på den måde tager lidt ad gangen, så du slipper for at tage det hele på én gang.

Det er anbefalet, at man bruger op til 20 minutter om ugen på at fjerne ukrudt, så man undgår at bruge en hel weekend om måneden på at ligge på knæ ved samtlige af havens blomsterbede og grave ukrudt op.

Blomster, træer og planter

Beslut dig for hvordan du ønsker, at din have skal se ud. Langt de fleste vælger at have blomster, træer og andre planter i deres have, men måske vil du kun have én eller to af delene. Det er helt op til dig, hvordan din have skal være opbygget og se ud, og når man tager stilling til hvad for nogle planter, der skal være mest dominerende og mindre dominerende i ens have, kan det godt blive en svær beslutning. Hvilken slags blomster man skal have kan især være svært, men et godt udgangspunkt er at starte med at finde ud af hvilke farver, du allerbedst kan lide og derefter hvilke farvekombinationer, som ville se godt ud i din have. Dernæst skal typen af blomster og planter tages stilling til, og det er også helt op til dig selv.

Det at sætte haven i stand kan godt være en uoverskuelig opgave, og især hvis pengepungen ikke er så stor, kan det være svært at komme til bunds i opgaven på én gang. Man kan med fordele tage et kviklån, så man med garanti kan ordne det hele på ét forår, så man ikke behøver at vente til næste forår. Derved kan man starte på et nyt projekt til næste forår og være glad for sin have i mange år, fordi det er blevet lavet ordentligt.